Telefon:
E-mail:
+36 30 293 5373
csaba@skb.hu
 

A verseny, mint motiváció

cs, 2015. már. 26. - 19:37 -- Csürke Csaba
A verseny, mint motiváció

Mindig is kerestem a kihívásokat az életemben, mivel ez mozgat előre. A kihívások eléréséhez pedig célokra van szükség. Az első ilyen volt a boksz, ami megadta számomra azt a többletet, ami a saját korlátaim átlépéséhez elegendő volt akkoriban. Három év után találkoztam először a Krav Magával, ami szinte azonnal az életem szerves részévé vált. Ennek a speciális küzdősportnak szemlélet hamar beleivódott a mindennapjaimba. Minél jobb akartam lenni saját magamhoz és másokhoz képest is.

Ez idő tájt találkoztam a golyóval is. Közel 6 évvel ezelőtt ismertem imserkedtünk meg egy szép napos tavaszi délután. Szintén azonnal szerelem lett belőle, mert rabul ejtett az eszköz sokoldalúsága és pozitív hatásai az emberi testre és komoly technikai tudásigénye.

Éppen ezért semmiképpen nem ajánlom senkinek, hogy egyedül otthon, esetleg különböző internetes csatornákról tanulva kezdje el használni a Kettlebelt. Ezt csak olyan haladó szint felett javaslom, amikor már magabiztosan alkalmazzátok a technikákat, különben komoly sérüléseket okozhattok magatoknak. A megfelelő technikát pedig tapasztalataim szerint, csak kontrollált edzés formájában lehet elsajátítani. A Kettlebell, vagy más néven Girja kétélű dolog. Hihetetlen erőt, állóképességet és koordinációs képességet ad a használójának, de a helytelenül elvégzett technikák tönkretehetik az ember egészségét és testi épségét is. 

ÚGYHOGY EGYEDÜL NE KEZD EL!

Én is edző segítségével sajátítottam el a technikákat. Persze egy idő után már magadtól is gyakorolhatod azokat a mozdulatokat, amelyeket magabiztosan használsz. Én anno vettem magamnak egy Girját és szabad időmben mindenféle dolgot kipróbáltam vele. Hajigáltam, dobáltam, akrobatikus gyakorlatokat tanultam, de volt hogy mérgemben rugdostam és szidtam…

És minél többet csinálsz valamit, egyre jobb leszel benne.

Csürke Csaba versenyen

Velem is így történt. Minden dolognak vannak szintjei. 

Számomra a Girjázás egy magasabb szintje a GIRJASPORT lett. Belecsöppentem egy olyan világba, aminek a létezéséről fogalmam sem volt. Amikor azt gondoltam, hogy ismerem a Girjázás törvényeit, szabályait, rá kellett döbbennem, hogy ez csak a jéghegy csúcsa!

Mindig is szerettem megmérettetni magam, főleg fizikai sportpokban. Számomra a versenyzés sokkal fontosabb volt önmagam legyőzése, mint a versenytársaké.  Saját magamhoz mértem a teljesítményem, és ez hajtott előre a fejlődésben.

És akkor itt jön képbe a Girja sport. Mi is ez tulajdonképpen? 

Mint már írtam a kettlebell történetéről szóló posztomban, a girjázás úgy kezdődött, hogy voltak emberek, akik egész nap pakolászták ezeket a (mezőgazdaságban súlymérésre használt) súlyokat. Unalmukban, sokszor elkezdtek velük mindenféle módon játszani. Ki hányszor tud bizonyos gyakorlatokat egységnyi idő alatt elvégezni minél nagyobb súllyal, stb.

Aztán sport lett az egészből, amit elkezdtek kategorizálni, szabályokat hoztak létre, bírókat neveztek ki és hivatalos versenyeket kezdtek el rendezni. És bumm, így lett a tradicionális Orosz Girjasport, ami hazánkban is egyre népszerűbb.

Ez a sport egy új célt, más perspektívát helyez az ember elé. Nekem már nem önmagának az edzéseknek az elvégzése a célom, hanem ezt mind alárendelem annak, hogy minél jobb teljesítményt tudjak nyújtani egy versenyen. Ezen felül a test és fizikum fejlődése egy nagyon szuper mellékhatása ennek dolognak. De nem a test megváltoztatása a cél.

És ezáltal, hogy nem korlátozom a céljaimat csupán a testemre, még többet tudok teljesíteni. Korhatár nélkül! Mivel ez egy életforma, holtig tart! Egy aktív sportoló (főleg, ha girjázik) idős korában is messze a saját kortársai fölött jár a fittségben és erőben. 

Ha még erősebb motivációt akarsz, gondolkozz a versenyzésben.

Oroszországban az idős emberek is 24, 32 kg- Girikkel edzenek. És pont ez az, ami engem magával ragadott, és ez az, amiért ha tehetem, szabad időmben is megmarkolom ezeket a rosszcsont golyókat.

Magáról a versenyekről és versenyzésről a későbbiekben fogok még írni, illetve a sportban elvégzendő technikákról, szabályokról.

Ha tetszett a poszt, nyomj egy like-ot és/vagy kommentelj.