Telefon:
E-mail:
+36 30 70 605 0348
csaba@skb.hu
 

Mitől Spartan egy Kettlebell edzés???

szo, 2014. aug. 23. - 17:42 -- Csürke Csaba
Csürke Csaba Saprtan Kettlebell edzés után a tanítványaival

Mi is az a kettlebell?

Mint már egy régebbi posztomban is említettem, ez bizony egy nagyon ősi eszköz a testedzésben, tradicionális orosz súlyzó, leegyszerűsítve egy füles vasgolyó, amit már a szovjet hadseregben is az erőfejlesztés egyik leghatékonyabb eszközének tartották és a katonák fizikai felkészítésének része volt.

Spartan kettlebell

A Spartan Kettlebell viszont egy kicsit más. Magát a Spartan rendszert Antti Nurmi (FIN) fejlesztette ki hosszú évek alatt. Sok ember kemény munkájának köszönhető, hogy egy szinte tökélyre fejlesztett rendszer keretein belül oktathatjuk ma a fejlődni vágyókat.

Csürke Csaba török fölállást csinál kettlebellel

Nincs párja a kettlebellel végzett edzéseknek. A titka abban rejlik, hogy használatakor (eltérően az egykezes vagy kétkezes súlyzóktól) a fogás nem a tengelyen történik, messze esik a súlyzó középpontjától, így a gyakorlat közben folyamatos koordinációt, mentális összpontosítást és nagy erőkifejtést igényel már pusztán a helyes tartás is, ami csak más izomcsoportok bevonásával érhető el.

Egyszerre mozgatja az izmokat az aerob és az anaerob tartományban, így egy kiváló funkcionális izomzatot épít használójának. Helyes használatával nincs szükség más izomnövelő edzésre, de ha bírod, nyugodtan nyomhatsz mást is.

Világsikere is bizonyítja létjogosultságát. A 300 című mozi statisztái és főszereplői nagyrészt ezzel edzettek, az eredményt láttuk a filmvásznon. Persze ne vakítson el benneteket a csillogás, ahhoz rengeteget kell edzeni (akár napi 3-4 órát is) és nagyon szigorú étrendet is kell tartani. 

De végeztem egy kis kutatást, melyből kiderült, hogy számos híresség is alkalmazza más a technikát. Stallone 64 évesen jobb formában van, mint fénykorában, Jennifer Lopez pedig úgy néz ki, mint egy korai 30-as. Ők mind kettlebellt is használnak és az általam is oktatott gyakorlatokkal érik el a kívánt hatást. (Aki nem hiszi, járjon utána!)

Csürke Csaba kettlebell edzésen oktat

Ma már nincs olyan élsportoló, aki ne használná kiegészítő edzésként a bellt. Kiváló izomfejlesztő, erő és állóképesség fokozó, és a zsírégetés egyetemes bajnoka! Biztos vagyok benne, hogy neked is tetszene ez a fajta mozgás. Gyere és nyomd velem a kettlebellt!

Az általam kedvelt golyók az úgynevezett verseny kettlebellek, melyek legnagyobb előnye, hogy minden golyó pontosan ugyanakkora, így a technikák elsajátításával, folyamatosan lehet haladni a nagyobb súlyok felé.